Taekwondo ISTANTO Zoetermeer

Een sportclub voor JONG en OUD  

De Sport

Wanneer je met Taekwondo start, begin je eerst met de witte band. 

Er worden 2x per jaar clubexamens gehouden. Op basis van oa. je Geupgraad (band/niveau), techniekbeheersing, je trainingstijd en algehele ontwikkeling kun je opgeroepen worden voor het clubexamen. De trainer bepaalt in dit geval of je voor het examen in aanmerking mag komen. Bij Taekwondo maak je kennis met de volgende onderdelen.


  • Poomsae | Stijlvormen

Taeguks of Poomsae zijn stijlvormen die een schijngevecht uitbeelden. Het is een vaste volgorde van aanval- en verdedigingstechnieken die uitgevoerd worden tegen een denkbeeldige tegenstander. Het beheersen van deze stijlvormen laat zien welke vaardigheden een Taekwondoka in kundig is.
Nu denk je misschien; Maar waarom zou ik dit nou moeten leren? Hoe past iemand dit nou toe in een echt gevecht ? 

Deze stijlvormen worden ook wel een innerlijk gevecht genoemd. Maar als je de essentie achter de technieken begrijpt, zul je merken dat deze innerlijke gevechten vele malen moeilijker is dan een gevecht met een werkelijk tegenstander. En als je de essentie van de kunst achter de technieken begrijpt, dan zul je merken dat alles juist een reflectie is naar de werkelijkheid. Kenmerken zoals kracht, balans, dynamiek en uitstraling staan centraal. En vooral willend zijn om altijd te streven naar perfectie is key. De poomsae's zijn dan ook een belangrijk onderdeel in het Taekwondo en staan centraal tijdens het bandexamen

  • Taeryon | Stapssparren 

Bij deze trainingsvorm voer je de Taekwondotechnieken die je hebt geleerd uit met een tegenstander, in een vast en afgesproken volgorde, zonder lichamelijk contact. Het sparren vanuit een statische aanvalsbeweging bestaat uit éénstaps (Ilbo), tweestaps (Ibo) en driestapssparring (Sambo Taeryon). Hier worden de geleerde basistechnieken geoefend, waarbij timing, afstand en beheersing de rode draad vormen in deze oefeningen.

  • Hosinsul | Zelfverdediging

Hosinsul (of Ho Shin sul) is een zelfverdedigingsonderdeel. Het is deels afgeleid van het Koreaanse Hapkido. Hier wordt de realiteit nagebootst en leer je hoe je jezelf moet bevrijden uit bijvoorbeeld verwurgingen, armklemmen, omklemming, grepen etc. Ook leer je(gevorderden) afweren en ontmantelen van aanvallen met een mes, korte of lange stok etc. 

  • Kyorugi | Sparring

Sparring ofwel Kyorugi is een populair onderdeel waarvoor veel toernooien en kampioenschappen worden georganiseerd. Het is een één-op-één full contact gevechtsituatie. Tijdens het sparren wordt voldoende bescherming gedragen zoals borstpantserbeschermer (hogul), hoofd-, arm en wreefbeschermer en een tok (kruisbeschermer).
Tijdens wedstrijden wordt er gewerkt met een (electrisch) puntensysteem. Een wedstrijd bestaat uit 2 (soms 3) rondes van 1,5 tot 2 minuten. Tijdens het sparren kun je punten scoren door op het pantser te trappen of een hoger punt wanneer je op het hoofd scoort. Een gedraaide trap geeft weer dubbel zoveel punten. En een gesprongen trap nóg meer punten. Kort gezegd: spectaculair om het te doen en naar te kijken!
Nadat je de basistraining voldoende beheerst begin je bij onze club vanaf de gele band actief te trainen voor sparring.

Bij Taekwondo Istanto Zoetermeer ligt de focus echter niet per se op wedstrijden. Maar juist op de toepasbaarheid en het optimaliseren van de beoefenaar. Wil je wel wedstrijden doen? Dan kan dat natuurlijk ook. Geef dit aan en we zorgen dat je een aangepaste training krijgt.



E-mailen
Instagram